Documentaire Schakel nu te koop op DVD

16 november 2009
In de documentaire verhalen tal van direct betrokkenen over het enerverende leven van Schakel. Onder wie zijn zoon Maarten Schakel jr en de Annie Bikker-Schakel, de zus van Schakel sr. Ook voormalige landelijke politici halen herinneringen op aan deze oud-politicus. Zo vertelt oud-premier Dries van Agt over de wijze waarop Schakel in de jaren zeventig het toenmalige CDA / VVD-kabinet Van Agt / Wiegel redde. Ook CDA-partijgenoot en vriend Willem Aantjes en wijlen commissaris van de Koningin Schelto Patijn komen uitgebeid aan het woord. De sprekers worden in de documentaire afgewisseld met beeldmateriaal van Schakel zelf. Daaronder nooit vertoonde beelden van Schakel met Prins Bernhard “Toen we aankondigden dat de documentaire op televisie verscheen, kwamen eruit verschillende hoeken verzoeken om deze op dvd te kunnen kopen. Die mogelijkheid is er, al is de oplage beperkt, 250 exemplaren. De dvd is een unieke herinnering aan een markante politicus”, aldus NOS-journalist / documentairemaker Peter Donk-Hoeflaak. 
Politieke leven
Maarten Schakel begon aanvankelijk als onderwijzer, tot dat Schakel in 1943 in het verzet ging. Als een wonder overleefde hij de oorlog door in 1945, nadat hij door de Duitsers gevangen was genomen, vlak voor zijn executie te ontsnappen uit een politiecel in Schoonhoven. Na de oorlog solliciteerde Schakel naar het burgemeesterschap van de drie dorpen Noordeloos, Hoogblokland en Hoornaar (in 1986 opgegaan in de gemeente Giessenlanden – red.). Op 1 januari 1946 werd hij benoemd, waarmee hij de jongste burgemeester van Nederland werd. Hij zou dit ambt tot 1986 in dezelfde drie gemeenten vervullen. Daarnaast was hij tussen 1964 en 1981 lid van de Tweede Kamer voor de ARP die later opging in het CDA. Wie Maarten W. Schakel zegt, zegt in één adem ‘burgemeester’. En dan pas onderwijzer, verzetsstrijder, Tweede Kamerlid.  Want als er één functie als een rode draad door het leven van deze voormalige politicus loopt, dan is het wel die van eerste burger. Een functie die hij op de kop af 40 jaar zou uitoefenen. 
De documentaire kan  worden besteld door een e-mail te sturen naar besteld@schakeldocu.nl. Het laten opsturen van de dvd kost € 17,50 (incl. verzendkosten) en in de winkel voor de prijs van € 14,95.

Heeft u een nieuwsbericht of foto’s voor op de website? Stuur ons een mail